Pāriet uz galveno saturu

Kā Lielais Neits pārspēja pats sevi

Hei! Vai esi sēdējis mācību stundā un brīnījies, kā skolotāji var zināt, ka tieši Tu nezini atbildi uz uzdoto jautājumu? Un patiešām dusmojies, kāpēc šādos brīžos izsauc tieši Tevi? Nekas nav mainījies - arī mūsdienu 6. klases skolniekam Neitam Raitam ir aizdomas, ka skolotāji spēj saost gluži kā suņi, kad viņš nezina atbildi. Ak vai, šī sajūta ir tik nomācoša, ka pavada Neitu pat sapņos.
Tieši tā sākas Linkolna Pīrsa grāmata ar asprātīgajiem komiksu iestarpinājumiem Lielais Neits pārspēj pats sevi, kas sniegs pāris atpūtas un smieklu stundas kā mazajiem lasītājiem, tā arī pieaugušajiem. Tieši tā šo grāmatu lasīju es kopā ar savu sestklasnieku - grāmata pa vidu un smejamies abi.

Ja esi sajūsmā par Džefa Kinnija Grega piedzīvojumiem, kā arī Nikiju, Hugo un citiem populārajiem grāmatu varoņiem (visi viņi pārsvarā ir sestās klases skolēni), tad arī Lielais Neits noteikti būs tavs draugs. Viņa smieklīgums, protams, ir pārliecinošs, taču viņš ir tikpat parasts kā ikviens skolēns, kuru varētu sastapt skolas gaitenī, uz ielas, skeitparkā vai jebkur citur. Kā jebkuram normālam sestklasniekam viņam garšo makaroni, patīk mūzika, kuru vecāki droši vien par mūziku nesauktu, un patīk zīmēt.

Iedomājies (kāda) skolēna ikdienu mūsdienu skolā! Neits, nespēdams izgudrot pietiekami ticamu attaisnojumu skolas kavēšanai, ir ieradies uz stundām. Kas viņu sagaida? Skolotāju vārdi: "Lūdzu, nomierinieties!" Neita domas par šo pavēli ir šādas: "Parasti zaudēju interesi, jau sadzirdot vārdus: lūdzu, nomierinieties! ("Lūdzu, nomierinieties!" skolotāju valodā nozīmē "Tūlīt sāksies drausmīga garlaicība".) (14.lpp.) Tātad, Neitaprāt, skola ir galīgi garām un bezgala garlaicīga represiju iestāde. Neits pats savu nevēlēšanos atrasties skolas solā pamato šādi: "Kāpēc gan man būtu jāzina viceprezidenti? Es negribu izmantot savus talantus nevajadzīgu faktu iegaumēšanai! Esmu radīts kam lielākam." (7.lpp.) Lūk, te nu lietā ir pieminēt mūsu varoņa īpašos talantus jeb specializāciju skolotāju karikatūru zīmēšanā (un liels meistars viņš ir arī iesauku izdomāšanā). Tiesa, pret angļu valodas skolotāju Neitam gan nebūtu būtisku iebildumu, tikai viņa varētu runāt saprotamāk un neaizrādīt, ka puiša dzejas portfolio ir tikai darbi par makaroniem - oda makaroniem ar sieru, haiku par makaroniem un arī joku dzejolis par makaroniem ar sieru.

Neitam, protams, ir divi labākie draugi: Frānsiss ir draugs jau no bērnudārza laikiem, turklāt viņš ir arī gudrais draugs, bet Tedijs ir draugs nr. 2. Tiesa, ir arī kāds zīmēšanas sāncensis, vārdā Artūrs. Grāmatā figurē Neita tēvs (o, viņam ir zīmīgs trīs fāžu skatiens!) un māsa Elēna, par kuru viņš izsakās šādiem vārdiem: "Vasaras darbi ir tikai astoņas nedēļas. Bet piecpadsmit gadus veca māsa ir uz mūžu. Līdz viņai paliek sešpadsmit, un tad laikam ir vēl ļaunāk." (23.lpp.) Kad grāmatas 24., 25.lpp. Neits apraksta top 5 iemeslus, kas viņu visvairāk kaitina lielajā māsā, es skaidri iztēlojos savus bērnus, kas ir tieši Neita un viņa māsas Elēnas vecumā, un viņu kaitinošās cīņas (mūsmājās matu lakas pūšana noteikti ir top 1, Netam - 2. vietā ar piebildi "Viņa ar savu matu laku ir vienpersoniski atbildīga par globālo sasilšanu.") Neits ir gana godīgs, sakot par sevi: "Man ir problēmas ar kārtības ievērošanu. Man tiešām vajadzētu sakārtot savu skapīti. Piemēram, piebraucot pie tā ar atkritumu savācēju vai ko tamlīdzīgu." (65.lpp.) Nu redzi, Neits Raits ir pavisam normāls mūsdienu bērns, kura dzīvē diez vai vajadzētu notikt kaut kam ārkārtīgi neparedzamam.

Taču viss mainās dienā, kad Lielais Neits ķīniešu laimes cepumiņā izlasa pareģojumu "Šodien tu pārspēsi visus pārējos." Lai katru pavada smieklu šaltis, izdzīvojot vienu dienu sestklasnieka Neita Raita mūžā!

Ja Neita piedzīvojumi ir ieinteresējuši, tad šeit ir kāda noderīga saite: Lielā Neita grāmatas, spēles, video un vēl...

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Divas dienas Igaunijā. Ko redzēt Tallinā un tās apkārtnē?

Priecīgi par pirmajā dienā piedzīvoto, paēduši bagātīgās brokastis, pačammājušies ap šo un to, visbeidzot piektdienas rītā pēc desmitiem rītā esam gatavi tuntuļoties prom no viesnīcas, lai vēl paspētu baudīt Tallinā un tās apkārtnē iecerētās vietas. Solītās siltās un saulainās dienas vietā joprojām veramies pelēkās debesīs, tomēr priecājamies, ka lietus nelīst. Plānots apskatīt Vectallinu, Kadriorgas apkārtni, kā arī Jegalas ūdenskritumu, kas ir lielākais Igaunijā. Iepriekšējā vakarā esam nolēmuši, ka atpakaļ uz Latviju dosimies ar nelielu līkumu, lai redzētu Paidi. Ar šādu plānu metamies jaunās dienas piedzīvojumos.

Starp trīs identitātēm un vienu ex-identitāti

Nekad neesmu slēpusi, ka mana ikdiena aizrit starp vairākām identitātēm. Šis ieraksts ir trīs "es" un viena "ex-es" - mammas, autores, interaktīvu mācību materiālu veidotājas un ex-skolotājas - pārdomas par pēdējo dienu "karsto kartupeli", proti, vēstures skolotājs Pāvels Jurs savā mājaslapā bija ievietojis vēstures skolotāja un mācību grāmatu autora Valda Klišāna sarakstītās vidusskolas mācību grāmas. Par to rakstīts daudzviet, tastarp arī  šeit . Es nevēlos attaisnot un sodīt, bet rakstīt no iepriekš minēto "es" pozīcijām. Un šis ir tikai un vienīgi mans viedoklis, kas saskaņots ar manu pārliecību un sirdsapziņu.

Brīvdienas Parīzē I: iemīlēšanās un divi (negaidīti) atklājumi

Kad Latviju pārņēmis pirmais sniega trakums, tad nepielūdzami saproti, ka nu gan ir dedlains , lai tiem draugiem, kas klātienē nav dzirdējuši Parīzes stāstus, tos beidzot piegādātu virtuāli. Tātad stāsts ir par Parīzi rudens brīvlaikā, kad Rīgā jau āvām rudens zābakus un tuntuļojāmies mēteļos, bet Parīzē par spīti lietum un stipram vējam vēl izdevās noķert arī +20 grādus un laisku sauļošanos Tilerī dārzos. Lūgtum, gremdējamies atmiņās par pirmo dienu Parīzē, kas nāca arī ar diviem gana negaidītiem atklājumiem.