Pāriet uz galveno saturu

Bērnu grāmatas Ziemassvētku vecīša dāvanu maisā 3

Aplūkojot sava Ziemassvētku vecīša dāvanu maisu, jau rakstīju par kopālasīšanas grāmatām un par grāmatām mazajiem tīņiem. Maisā nu palikušas vēl dažas grāmatas, ko esmu nodēvējusi par kopādarbošanās grāmatām visai ģimenei. Loki, veido, zīmē, līmē, skaiti, griez... Vai vari šo vārdu ķēdīti papildināt ar vārdiem, ko vēl var darīt ar kopābūšanas grāmatām?


Patiesību sakot, es nebeidzu vien priecāties, cik daudzveidīgas kopābūšanas grāmatas tiek piedāvātas grāmatnīcās. Tajos senajos laikos, kad mani žiperi vēl bija pavisam mazi knauķi, lielākie prieki mums bija par grāmatiņām ar uzlīmēm vai grāmatām-puzlēm. Jā, arī tagad ir plašā izvēlē uzlīmes un puzles, taču ir tādas radošo darbu grāmatiņas, kādās pat man savos krietni-vairāk-nekā-sešos-gados gribētos darboties.

Sākšu es ar gana tradicionālām grāmatām, proti, piktajiem putniem. Kurš gan tos nezina? Mums, pieaugušajiem, melnais putns var šķist tāds pats kā sarkanais putns, taču bērnam viss ir skaidrs. Šajā darbošanās grāmatiņā ir gan krāsošanas uzdevumi, gan skaitļu savienošanas uzdevumi, lai izveidotu kādu attēlu, gan dažāda veida labirinti (man patika tas, kuru nosaucu par pirkstiņlabirintu), gan vārdu veidošana un atšķirību meklēšana. Ideāla grāmatiņa, ja vajag brīdi klusuma vai nodarbināt bērna prātu, piemēram, sēžot garā rindā pie degunārsta (ir taču ziema, un mēs visi ik pa laikam kaut ko saķeram). Var, protams, piktos putnus mētāt telefonā, taču grāmatas uzdevumi ir daudzveidīgāki.

Ja kopādarbošanās pacietība ir lielāka, laiks ķerties pie papīra modeļu grāmatām. Iespējams, ka tavā mājā kādā plauktā vēl ir saglabājusies noputējusi līmēto lidmašīniņu kolekcija, ko veidoji kopā ar saviem vecākiem... Lūk, tad kopā ar saviem bērniem vari aizsākt papīra modeļu veidošanas priekus! Nē, tie nav origami, kas ne kuram katram izdodas! Šajā grāmatā ir doti vairāki modeļi ar aprakstiem, kā soli pa solim veidot attiecīgo dzīvnieku, kā pareizi locīt, piestiprināt un līmēt katru detaļu. Vienā grāmatiņā ir trīs modeļi, tādējādi ģimenē klāt nāk trīs jaunas rotaļlietas, kad darbiņš pabeigts. Nē, mazgāt gan to nevarēs, taču teātri spēlēt gan varēs! Šāda veida papīra modeļu veidošana man šķiet daudz labāka alternatīva papīra lellēm, jo tās ir "plakani" modeļi, bet šie papīra dzīvnieciņi patiešām stāv uz savām ķepām un ir izmantojami bērnu rotaļās.

Ja piktie putni visiem ir zināmi galvenokārt tādēļ, ka ir Angry Birds spēlīšu sērijas (un nevis tādēļ, ka bija jākrāj Narvasen uzlīmes!), tad bieži vien pēc filmām arī iznāk dažādas bērnu grāmatiņas. Visi bērnu vecāki zinām, ka ir tāds "Ledus laikmets" jeb angliski "Ice Age", kurā visas nelaimes radušās no vienas ozolzīles, ap kuru "knibinās" vāvere. Manijs, Sids, Djego, Skrets - šie vārdi taču tavam bērnam ir pazīstami, vai ne? Kopādarbošanās grāmatā par filmas pēdējo sēriju "Kontinentu dreifs" ir spēles, uzdevumi, testi, uzlīmes, trafareti. Minēšu tikai dažas lietas, kas man patika šajā kopādarbošanās grāmatā: dekoratīvais papīrs (un idejas, kā to izmantot), maskas izgatavošana, lielais aizmugures vāks, kas uzbur īstu spēļu laukumu, sniegpārslu rakstu zīmēšana sniegā (oho, man pat acis ņirb no šiem trijstūrīšiem - te bērnam būs nepieciešama pacietība!) un trafareti, trafareti, trafareti. Ja ar šo kopādarbošanos grāmatu vēl nav gana, tad noderēs arī grāmata ar papildināto realitāti (angliski to sauc Augmented Reality), lai Ledus laikmeta varoņi ienāktu tavā istabā.

Starp visām kopādarbošanās grāmatām, protams, ir arī kāda vismīļākā, un tā ir radošas mākslas grāmata. Idejiski šī grāmata ir līdzīga iepriekšējai grāmatai - spēles (piemēram, kurš pirmais nokļūs mākslas muzejā, pa ceļam atbildot uz gana āķīgiem mākslas jautājumiem?), plaukstas dekorēšana (ideja Ziemassvētku ģimenes burziņam - iesaistās visa ģimene un viesi, pagatavojot plaukstu zīmējumus; pēc gada nākamajos svētkos varēsiet pasmaidīt, ko tad katrs esat vēlējušies pateikt ar savu mākslas darbu), neparasti uzdevumi (kā gan izveidot zīmējumu, lai no tas no dažādām pusēm izskatītos atšķirīgi?) un vēl, un vēl. Šī grāmata man patika arī tāpēc, ka, pat neesot ar mākslu uz tu, katrs liels vai mazs var jauki pavadīt laiku.
Īpaši gribētu uzsvērt abu grāmatu parocīgumu - tās ir iesietas lielā spirālē, tāpēc grāmatas ir diezgan labi ņurcāmas, lai patiešām tās izmantotu, nevis turētu glīti sakārtotā plauktā.

Manuprāt, kopādarbošanās grāmatu lielākā vērtība ir iespēja visiem patiešām darboties kopā. Iedomājies, cik sarunu raisīsies, kad zaļajam cūķim meklēsiet atbilstošo ēnu, veidosiet papīra kaķēnu (uzmanību - ja mājās jau ir kaķis, var rasties greizsirdības scēnas :)!), mēģināsiet noskaidrot, kuram no Ledus laikmeta varoņiem katrs atbilstat vai zīmēsiet jautru Monu Lizu? Es piekrītu apgalvojumam, ka šādas grāmatas var radīt ne tikai jaunrades eksplozijas, bet arī neaizmirstamas garās Ziemassvētku brīvdienas!

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Divas dienas Igaunijā. Ko redzēt Tallinā un tās apkārtnē?

Priecīgi par pirmajā dienā piedzīvoto, paēduši bagātīgās brokastis, pačammājušies ap šo un to, visbeidzot piektdienas rītā pēc desmitiem rītā esam gatavi tuntuļoties prom no viesnīcas, lai vēl paspētu baudīt Tallinā un tās apkārtnē iecerētās vietas. Solītās siltās un saulainās dienas vietā joprojām veramies pelēkās debesīs, tomēr priecājamies, ka lietus nelīst. Plānots apskatīt Vectallinu, Kadriorgas apkārtni, kā arī Jegalas ūdenskritumu, kas ir lielākais Igaunijā. Iepriekšējā vakarā esam nolēmuši, ka atpakaļ uz Latviju dosimies ar nelielu līkumu, lai redzētu Paidi. Ar šādu plānu metamies jaunās dienas piedzīvojumos.

Starp trīs identitātēm un vienu ex-identitāti

Nekad neesmu slēpusi, ka mana ikdiena aizrit starp vairākām identitātēm. Šis ieraksts ir trīs "es" un viena "ex-es" - mammas, autores, interaktīvu mācību materiālu veidotājas un ex-skolotājas - pārdomas par pēdējo dienu "karsto kartupeli", proti, vēstures skolotājs Pāvels Jurs savā mājaslapā bija ievietojis vēstures skolotāja un mācību grāmatu autora Valda Klišāna sarakstītās vidusskolas mācību grāmas. Par to rakstīts daudzviet, tastarp arī  šeit . Es nevēlos attaisnot un sodīt, bet rakstīt no iepriekš minēto "es" pozīcijām. Un šis ir tikai un vienīgi mans viedoklis, kas saskaņots ar manu pārliecību un sirdsapziņu.

Brīvdienas Parīzē I: iemīlēšanās un divi (negaidīti) atklājumi

Kad Latviju pārņēmis pirmais sniega trakums, tad nepielūdzami saproti, ka nu gan ir dedlains , lai tiem draugiem, kas klātienē nav dzirdējuši Parīzes stāstus, tos beidzot piegādātu virtuāli. Tātad stāsts ir par Parīzi rudens brīvlaikā, kad Rīgā jau āvām rudens zābakus un tuntuļojāmies mēteļos, bet Parīzē par spīti lietum un stipram vējam vēl izdevās noķert arī +20 grādus un laisku sauļošanos Tilerī dārzos. Lūgtum, gremdējamies atmiņās par pirmo dienu Parīzē, kas nāca arī ar diviem gana negaidītiem atklājumiem.