Vasara ir tas laiks, kad Latvijā augušas ogas pašas mutē krīt un kūst, tāpēc barojoši trekno šokolādes kūku vietā jālūkojas uz kaut ko viegli gaisīgu, kas labi sader ar paša/kaimiņa/rada dārzā augušo ogu. Lūk, te mana daudzas reizes pārbaudītā siera kūka, kas ir gana viegli pagatavojama, nemaksā nemaz tik superdārgi, bet vienmēr rada tādu mazuma piegaršu un ilgas pēc vēl viena gabaliņa.
Šīs siera kūkas oriģinālrecepte ir atrodama grāmatā Siera kūkas. Teikšu gan pavisam godīgi, ka šīs grāmatas 60. lpp. minētās "Rikotas kūka ar mellenēm" manā izpildījumā ir ieguvusi variācijas, jo, kūku gatavojot pēc oriģinālās receptes, man kūkas pamatnes garša likās pārāk miltaina.
Šai siera kūkai ir nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
pamatnei 125 gr miltu, 30 gr pūdercukura, 50 gr miltu (miltus un cukuru var aizstāt ar 150 gr sadrupinātiem "dāmu pirkstiņiem");
kūkas virsai:
1 paciņa mājas siera (protams, bez zaļumiem vai citām piedevām), 100 gr krējumsiera (Philadelphia, Mascarpone), 70 gr pūdercukura, 1 ēd.kar. kartupeļu cietes, 1 paciņa vaniļas cukura, 2 olas un vēl 1 olas dzeltenums, 100 gr skābais krējums.
Pagatavošana ir viegla kā reizrēķins ar divi līdz desmit - siera kūkas pamatnei paredzētos produktus samīca kopā ar izkausēto sviestu. Es vienmēr pannu iesmērēju ar sviestu un viegli izkaisu ar miltiem. Kad tas ir izdarīts, tad kūkas pamatnes masu liek pannā un piespiež pie pannas. Jā, masa tiešām ir plānā kārtiņā! Pamatni cep apmēram 10 minūtes.
Pa to laiku ātri var sagatavot kūkas virsai paredzēto masu. Sakuļ olas ar pūdercukuru, pievieno krējumsieru, mājas sieru, krējumu un visas pārējās norādītās sastāvdaļas. Visu kopā ātri sajauc ar mikseri. Sanāks diezgan gaisīga, vidēji bieza masa (jāsaka, ka garšīga arī šādā veidā, ja to mēģināsi nogaršot). Vēl kāda piezīme - krējumsiera un mājas siera daudzumu droši vari variēt. Jo vairāk šīs sastāvdaļas pieliksi, jo augstāka sanāks kūka.
Šo iegūto masu lej virsū siera kūkas pamatnei. Liek atpakaļ krāsnī un cep apmēram 50 minūtes. Kad kūka ir izcepusies, tā ir viegli zeltaini brūna un kārdinoši smaržojoša. Protams, neviens to nevar aizliegt ēst uzreiz. Es gan iesaku mazliet paciesties, kūku atdzesēt un ēst kopā ar kādām ogām. Šodien mēs to baudījām ar pašu lasītajām mellenēm.
Labu apetīti, kārumniek!
Komentāri
Ierakstīt komentāru