Pāriet uz galveno saturu

Kā izaicināt pašam sevi lasīšanā?


Kad 2016. gada izskaņā nolēmu reģistrēties Goodreads, lai kaut kā censtos sistematizēt un apkopot visus lasītos darbus (jo ne vienmēr ir laiks, vēlēšanās un iedvesma par katru izlasīto grāmatu veidot aprakstu blogā), iekritu azartā ar "reading challenge". Nespēju atcerēties pilnīgi visus 2016. gadā izlasītos darbus, taču tie 34, kurus atzīmēju, noteikti ir tie, kas kaut kādā veidā ir palikuši atmiņā visspilgtāk. Vidēji esmu rēķinājusi, ka gadā sanāk izlasīt vismaz 50 grāmatas latviešu un angļu valodās, un pārsvarā visi ir tādi darbi, kuri mani ir uzrunājuši sižetiski vai autora slavas dēļ. Taču 2017. gads darbu izvēles tradīcijā taisās ieviest kaut nelielas, tomēr pārmaiņas. Kādā veidā?

Ideja par pārmaiņām grāmatu izvēlē dzima, kad pamanīju Better World Books blogā publicēto "2017 Reading Challenge". Hmmm, interesants saraksts! Interesants 10 padomu saraksts 2017. gadam ir atrodams arī "Jāņa Rozes" sagatavotajā janvāra ziņnesī, kur otrais padoms lasītājiem 2017. gadam ir "Lasīt daudzveidīgāk" (18. lpp.). Mana pirmā doma bija sagatavot 10 nekad nelasīto vai mazlasīto žanru vai autoru listi, kas būtu mana 2017. gada lasīšanas izaicinājuma pamatā. Piemēram, es nekad neesmu bijusi pasaku vai fantāzijas literatūras cienītāja. Es labi pazīstu Skandināvu autoru daiļradi, taču man nav bijis aicinājuma iepazīties ar kaimiņvalstu Lietuvas un Igaunijas literārajiem varoņiem. Taču tad es nolēmu, ka sagatavošu 20 lapiņas ar dažādiem izaicinājumiem, un no šīm Vecgada vakarā izlozēšu 10, lai tomēr būtu 50:50 varbūtība. Šajā rītā gan plāni tika vēlreiz mainīti, jo Andris ierosināja, lai izvelku 12 lapiņas, kas simboliski nozīmētu katrā mēnesī kaut ko tādu, kas liktu mazliet vairāk piepūlēties un palauzīt galvu. Labi, arī šim ieteikumam teicu jāvārdu.

Taču šovakar mana "trakā ģimene" kārtējo reizi mani pārsteidza gandrīz vai nesagatavotu. Tiklīdz paņēmu maisiņu ar savām lapiņām, lai Andrim uzticētu maisīšanu un par ideju bija izdzirdējuši bērni, arī viņi pieteicās piedalīties šajā lasīšanas izaicinājumā. Interesanti, ka "datorurķis" Anete viskvēlāk iedegās par šādu neparastu lasīšanas veidu. Uz piedalīšanos šajā "book club", kā to nosauca Anete, atsaucās arī Andris ar Artūru, turklāt pēc katra divām izvilktajām lapiņām Anete paziņoja, ka vajagot vēl trešo sadomāt, jo "kas tas ir, izlasīt tikai 1 grāmatu pusgadā", bet viss beidzās ar to, ka manā 2017. gada lasīšanas izaicinājumā ir 12 dažādas lapiņas, bet bērniem un vīram - katram pa 4 dažādām lapiņām.

Kas tad ir tas, ko izlozēju es pati? Lūk, te nu būs grūtāk un vieglāk realizējamie lasīšanas projekti.
Novembris - debijas darbs.

Esam vienojušies, ka blēdīties nav labais tonis, piemēram, Svētā Augustīna zaļos vākos izdotais darbs "Atzīšanās" nevar attiekties uz vairākām kategorijām. Būs interesanti atskatīties 2017. gada beigās, kā būs veicies ar neparastākas lasīšanas izaicinājumu.
Tad nu brīnišķīgus lasāmpriekus ikvienam arī 2017. gadā!

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Divas dienas Igaunijā. Ko redzēt Tallinā un tās apkārtnē?

Priecīgi par pirmajā dienā piedzīvoto, paēduši bagātīgās brokastis, pačammājušies ap šo un to, visbeidzot piektdienas rītā pēc desmitiem rītā esam gatavi tuntuļoties prom no viesnīcas, lai vēl paspētu baudīt Tallinā un tās apkārtnē iecerētās vietas. Solītās siltās un saulainās dienas vietā joprojām veramies pelēkās debesīs, tomēr priecājamies, ka lietus nelīst. Plānots apskatīt Vectallinu, Kadriorgas apkārtni, kā arī Jegalas ūdenskritumu, kas ir lielākais Igaunijā. Iepriekšējā vakarā esam nolēmuši, ka atpakaļ uz Latviju dosimies ar nelielu līkumu, lai redzētu Paidi. Ar šādu plānu metamies jaunās dienas piedzīvojumos.

Starp trīs identitātēm un vienu ex-identitāti

Nekad neesmu slēpusi, ka mana ikdiena aizrit starp vairākām identitātēm. Šis ieraksts ir trīs "es" un viena "ex-es" - mammas, autores, interaktīvu mācību materiālu veidotājas un ex-skolotājas - pārdomas par pēdējo dienu "karsto kartupeli", proti, vēstures skolotājs Pāvels Jurs savā mājaslapā bija ievietojis vēstures skolotāja un mācību grāmatu autora Valda Klišāna sarakstītās vidusskolas mācību grāmas. Par to rakstīts daudzviet, tastarp arī  šeit . Es nevēlos attaisnot un sodīt, bet rakstīt no iepriekš minēto "es" pozīcijām. Un šis ir tikai un vienīgi mans viedoklis, kas saskaņots ar manu pārliecību un sirdsapziņu.

Brīvdienas Parīzē I: iemīlēšanās un divi (negaidīti) atklājumi

Kad Latviju pārņēmis pirmais sniega trakums, tad nepielūdzami saproti, ka nu gan ir dedlains , lai tiem draugiem, kas klātienē nav dzirdējuši Parīzes stāstus, tos beidzot piegādātu virtuāli. Tātad stāsts ir par Parīzi rudens brīvlaikā, kad Rīgā jau āvām rudens zābakus un tuntuļojāmies mēteļos, bet Parīzē par spīti lietum un stipram vējam vēl izdevās noķert arī +20 grādus un laisku sauļošanos Tilerī dārzos. Lūgtum, gremdējamies atmiņās par pirmo dienu Parīzē, kas nāca arī ar diviem gana negaidītiem atklājumiem.