Pāriet uz galveno saturu

Suņa pirmā darbdiena

 

2023. gada rudenī latviešu valodā publicētā Bonijas Gārmesas grāmata "Ķīmijas stundas" ir pelnījusi atsevišķu ierakstu (un es ļoti ceru, ka par šo darbu uzrakstīšu arī garākas pārdomas), taču viens tēls tajā ir īpaši izceļams - suns Pusseptiņi. Jā, suņa vārds ir Pusseptiņi. Šķietami parasts suns, kurš izbrāķēts kā sprādzienbīstamo priekšmetu meklētājs armijā, nonāk uz ielas, lai "pieteiktos" par mājdzīvnieku ķīmiķu pāra dzīvē, un tāpēc darbdienas rītā tiek likts automašīnā, lai dotos līdzi uz institūta laboratoriju. Tad varam izlasīt šādu atziņu:

“Mēs viņu uzmanīsim,” Kalvins sacīja. “Sunim nav veselīgi palikt vienam augām dienām. Viņam ir vajadzīgs stimuls.”

Par Pusseptiņi neparasto dabu noteikti varētu rakstīt atsevišķu ierakstu, taču galvenā doma šajā citātā, protams, ir tā, ka suns ir ģimenes loceklis, par kuru ir tāpat jārūpējas kā par bērniem, un neviens taču neatstāj mazus bērnus vienus pašus mājās, kamēr vecāki ir darbos. Vismaz tā tam līdz kādam saprātīgam vecumam vajadzētu būt.

Un šajā brīdī no grāmatas jāatgriežas uz īsto dzīvi, lai mēģinātu atbildēt uz jautājumu, cik suņu saimniekiem vispār ir tādu iespēju (greznības?) doties uz darbavietu kopā ar savu četrkājaino mīluli. Iespējams, ja vien suns nav apsardzes posteņa darbinieks vai kāds cits ļoti neaizvietojams darbinieks, tad viņu nemaz tik vienkārši pierakstīt saimnieka darbavietā nevarēs. Man ir palaimējies, jo Kori ir gaidīta līdzstrādniece mūsu kopīgajā darbavietā Zvaigzne ABC. 

Te gan ir nepieciešama neliela atkāpe. Kad Kori ieradās uz dzīvi pie mums, ar socializēšanos vēl bija jānogaida pošu dēļ, tāpēc pirmo pusotru mēnesi priecājāmies par iespēju kādam palikt mājās ar kucēnu. Sekoja kucēnu skola un sabiedrībā pieņemto suņu gudrību apgūšana, bet pēc tam - mans piecus mēnešus ilgušais pēcoperācijas laiks. To visu ņemot vērā, Kori savā septiņu mēnešu ilgajā kopdzīvē ar mums ne reizi nebija palikusi mājās viena pati ilgāk kā gājienā līdz pastam, kas neaizņem vairāk par 20 minūtēm. Jā, mūsu suns patiešām nezina, kā ir palikt ne dienu, ne arī pusi dienas mājās vienai pašai (taču Kori ļoti labi zina, cik nepatīkama ir sajūta, kad "viņas cilvēks" dodas prom bez viņas, jeb to sajūtu, ko angliski dēvē par separation anxiety, un par to kādreiz uzrakstīšu atsevišķi). Zinot, kā Kori skumst bez manis, plānā bija pēc iespējas ātrāk Kori iepazīstināt ar viņas jauno darbavietu, kurp būtu jādodas kopā ar mani, un tā nu tieši pirms novembra svētkiem šādu pēcpusdienas strādāšanu arī bijām izplānojušas. Pusi dienas tāpēc, ka nezinājām, kā suns jutīsies, kā pieņems jaunos spēles noteikumus par citām telpām, citu cilvēku klātbūtni, jaunām smaržām, podiņlietām un galu galā arī kāpšanu uz 5. stāvu.

Apbruņojušās ar Kori visvismīļākajām mantiņām, našķiem un ūdens pudeli, teju vai sprintera cienīgā ātrumā Kori bija gatava doties strādāt, pa ceļam vēl rātni sēžot Zvaigzne Cafe, kamēr tiek pagatavota mundruma kafija. Kāpiens uz 5. stāvu, no kura baidījāmies, Kori izrādījās dubultā pieveicams, jo vispirms suns skrēja vienu kāpņu posmu uz augšu, lai pēc tam skrietu lejā un uzmanītu, vai es tieku līdzi. Satikšanās ar kolēģēm bija tik priekpilna, it kā Kori viņas pazītu visu savu suņa mūžu. Suns gan tiešām arī satraucās, kad devos uz virtuves pusi, taču miers iestājās, kad arī viņa tika man līdzi. Stundās, ko pavadījām darbojoties, Kori gan nodemonstrēja, cik mīļš viņai ir ošņāšanas paklājiņš ar našķiem, gan pagulēja, gan apstaigāja telpas, gan pamanījās pa durvju šķirbu doties ekspotīcijā vēl stāvu augstāk. Rotaļlietas? Nu nē, tās visas palika maisā neaiztiktas, jo labi bija arī bez tām. Lai gan pati šajā brīdī nebiju klāt, Kori savā pirmajā darbdienā esot pat aizgājusi iepazīties ar Zvaigznes galvenā suņa Herolda guļvietu, un tas, manuprāt, parāda, ka šis mazais korgijmeitēns visur jutās droši un mierīgi.

Es zinu, ka noteikti man būs vēl tādas dienas, kurās Kori dosies strādāt. Es arī zinu, ka būs dienas, kad Kori būs jāiemācās palikt mājās vienai. Taču es uzskatu, ka suns ir ģimene. Pusseptiņi bija neparasts suns un palīdzēja laboratorijas darbos. Kori noteikti neturēs ķepā pildspalvu vai nerakstīs e-pastus datorā, taču viena no manām klusajām vēlmēm būtu, lai darba devēji vairāk izprastu darbiniekus ar mājdzīvniekiem. Mēs nebrīnāmies, ja kādas attālinātās sapulces laikā ekrānā parādās bērns, bet četrkājainais bēbis bieži vien joprojām ir kas tāds abstrakts, par kuru jāizliekas, ka tas ikdienas gaitas neietekmē nemaz. Ietekmē, un kā vēl ietekmē! 

Tāpēc nākamais ieraksts varētu būt tieši par to, cik viegli vai grūti ir ikdienā ar suni, īpaši tādiem kā mums, kuriem ikdienas pieredzes ar suni īsti nebija (pastaigas ar draudzenes suni neskaitās!).

P.S. Un jā, Kori nezināja, ka viņu jau no mazotnes liks strādāt par grāmatu lasītāju :)

Šī emuāra populārākās ziņas

Divas dienas Igaunijā. Ko redzēt Tallinā un tās apkārtnē?

Priecīgi par pirmajā dienā piedzīvoto, paēduši bagātīgās brokastis, pačammājušies ap šo un to, visbeidzot piektdienas rītā pēc desmitiem rītā esam gatavi tuntuļoties prom no viesnīcas, lai vēl paspētu baudīt Tallinā un tās apkārtnē iecerētās vietas. Solītās siltās un saulainās dienas vietā joprojām veramies pelēkās debesīs, tomēr priecājamies, ka lietus nelīst. Plānots apskatīt Vectallinu, Kadriorgas apkārtni, kā arī Jegalas ūdenskritumu, kas ir lielākais Igaunijā. Iepriekšējā vakarā esam nolēmuši, ka atpakaļ uz Latviju dosimies ar nelielu līkumu, lai redzētu Paidi. Ar šādu plānu metamies jaunās dienas piedzīvojumos.

Starp trīs identitātēm un vienu ex-identitāti

Nekad neesmu slēpusi, ka mana ikdiena aizrit starp vairākām identitātēm. Šis ieraksts ir trīs "es" un viena "ex-es" - mammas, autores, interaktīvu mācību materiālu veidotājas un ex-skolotājas - pārdomas par pēdējo dienu "karsto kartupeli", proti, vēstures skolotājs Pāvels Jurs savā mājaslapā bija ievietojis vēstures skolotāja un mācību grāmatu autora Valda Klišāna sarakstītās vidusskolas mācību grāmas. Par to rakstīts daudzviet, tastarp arī  šeit . Es nevēlos attaisnot un sodīt, bet rakstīt no iepriekš minēto "es" pozīcijām. Un šis ir tikai un vienīgi mans viedoklis, kas saskaņots ar manu pārliecību un sirdsapziņu.

Brīvdienas Parīzē I: iemīlēšanās un divi (negaidīti) atklājumi

Kad Latviju pārņēmis pirmais sniega trakums, tad nepielūdzami saproti, ka nu gan ir dedlains , lai tiem draugiem, kas klātienē nav dzirdējuši Parīzes stāstus, tos beidzot piegādātu virtuāli. Tātad stāsts ir par Parīzi rudens brīvlaikā, kad Rīgā jau āvām rudens zābakus un tuntuļojāmies mēteļos, bet Parīzē par spīti lietum un stipram vējam vēl izdevās noķert arī +20 grādus un laisku sauļošanos Tilerī dārzos. Lūgtum, gremdējamies atmiņās par pirmo dienu Parīzē, kas nāca arī ar diviem gana negaidītiem atklājumiem.