Pāriet uz galveno saturu

Ceļotāja ar Bēra Grilla izturību un Dollijas Pārtones smaidu

 

Kādas ainas jums nāk prātā, iedomājoties suni, kurš dodas ceļojumā ar automašīnu? Man vienīgais skats ir nereti filmās redzētais ārprātīgi laimīgais suns, kas sēž automašīnas priekšā pasažiera sēdeklī, nedaudz izliecies ārā pa pusatvērto logu, vējā plīvojošām ausīm un Dollijas Pārtones tipa smaidu (pietiek, ja atmiņas atsvaidzināšanai paskatīsities viņas duetu ar Keniju Rodžersu, izpildot "Islands in the Stream"), garām aizslīdot pasakaini skaistām lauku ainavām. Šāds suns, nezaudējot ne milimetra no Dollijas Pārtones smaida, ir gatavs mesties Bēra Grilla cienīgos piedzīvojumos kopā ar saimniekiem gan pļavās un kalnos, gan purvos un jūrmalās. Hei, ceļošanas brīvība! Tikai, lūdzu, neaizmirstiet mani paņemt līdzi! Suns man nozīmē tādu pašu nemiera garu, kādu esmu es pati.

Un labi, ka Kori pie mums ieradās, kad mans vienīgais priekšstats par suni un ceļošanu bija šāds! Kad jau ar Kori devāmies pastaigās un ceļojumos, uzzināju, ka ir arī tādi suņi, kuri izbraucienus pārcieš vemjot vai liekot saimniekiem braukt pie automašīnas stūres ar velosipēdistu iesācēju ātrumu. Līdz šim biju domājusi, ka tikai Katons ir tāds zellis, kurš savā agrīnajā jaunībā 30 km attālumu līdz vetārstam lika veikt ar vairākiem pitstopiem un daudziem sirmiem matiem, bet kaķim tas bija piedodams. 

Kori pirmo reizi (neskaitot ierašanos dzīvot pie mums) devās braucienā ar automašīnu pēc savām kucēna potēm aprīļa beigās gandrīz trīs mēnešu vecumā. Bijām mūsu ceļotājai sagādājuši pārnēsājamu somu gluži kā kabrioletu - ar atvelkamu "jumtu", lai suns varētu redzēt visu, kas notiek apkārt. Būtu ļoti melots, ja es teiktu, ka pirmajā braucienā Kori visu saprata un braukšanas noteikumus pieņēma bez pīkstieniem. Taču otrais un visi pārējie braucieniem aizgāja kā smērēti. Jej! 

Jau pēc pirmajām "ceļošana somā" reizēm sapratām, ka šī uzparikte gan nav domāta tādiem suņiem kā Kori. Izmantota vien kādas trīs braucienu reizes, tā ir jau noziedota un, cerams, noder kādam citam nezināmam suņukam. Izskatījuši Latvijas dzīvnieku preču veikalos pieejamos "suņu autokrēsliņu" variantus, sapratām, ka atliek vien pasūtīt "automigu" no Amazon, un šo izvēli neesam nožēlojuši ne sekundi. Kori, protams, ir ne tikai piesprādzēta savā "migā", bet tai ir mīkstas malas, kas ļoti, ļoti noder tālākiem braucieniem, kad suns vēlas atbalstīt galvu.

Automašīnā Kori ļoti ātri pieņēma spēles noteikumus, proti, te vienmēr ir jābūt piesprādzētai un vienmēr ir jābūt tikai savā "automigā". Jā, arī mēs sākumā domājām, vai kādam nevajadzēs sēdēt automašīnas aizmugurē, lai vienmēr uzmanītu suni, un vai tiešām mierīgi varēsim sēdēt priekšā arī attālumos, kas pārsniedz 30 km. Dažas pirmās ceļosanas reizes sunim, protams, vajadzēja stāstīt, ka arī priekšķepas jāliek "automigā" un kājās stāvēt brauciena laikā nedrīkst, un patiesībā es apbrīnoju, kā viens mazs kucēns šos noteikumus saprot un pieņem, ja satiksmē joprojām nākas redzēt bērnus, kuriem vecāki savos auto ļauj dīdīties, nepiesprādzēties, tupēt auto aizmugurē ar skatu pa aizmugures logu. Varbūt suņi ir vienkārši saprātīgāki: ja kaut kas ir jādara, tad arī ir jādara. Vārdsakot, Kori zina: ja pasakām, ka "ejam uz mašīnu!", tad suns sēž automigā piesprādzēta, lai tas arī būtu 500 metru brauciens līdz tuvējam parkam.

Ceļot ar Kori ir ļoti, ļoti viegli, un pirmajā vasarā viņas ceļotāja gēns ir pārbaudīts dažādu garumu izbraucienos Latvijā, Lietuvas pierobežā, kā arī cauri visai Igaunijai. Iespējams, ka suns braucienus ar auto uztver mierīgi arī tāpēc, ka ceļošana mums nenozīmē noskriet pēc iespējas lielāku attālumu īsākā laika periodā, bet gan ļoti daudzas regulāras apstāšanās, lai izkustinātu kājas. Mašīnā vienmēr brauc līdzi Kori saplacināmais ēdamtrauks un pastaigu ūdens pudele (paldies te atkal pienākas dzīvnieku trauku industrijai, kas arī par šādiem niekiem ir padomājuši). Esam arī piestājuši Viršos vai Circle K, kur priekš Kori ir pirkti mazie, kraukšķīgie burkāniņi (te iepriekš jau rakstīju par viņas dārzeņu mīlestību), lai iedotu kādā pitstopā.

Es nezinu, kāda būtu ikdiena ar suni, kuram nepatiktu ceļošana un dažādas pastaigas. Kori ir sanācis nokļūt ģimenē, kurā vienkārši ir jāvelk vestīte (iemauktiņi) un jādodas piedzīvojumos. Varbūt tā būs Viesīte ar Mīlestības taku, varbūt Svitenes muiža, varbūt Zasas muižas parks, Ērberģe, Staļģene, Zvirgzdes kāpa vai Limbažu Lielezera putnu tornis, kurā būs jākāpj, bet Kori ar visburvīgāko Dollijas Pārtones smaidu mazajā ģīmītī būs gatava doties līdzi jebkurā piedzīvojumā, jo... tāds nu tas mazais korgijs ir, jo tādi esam mēs.

Iespējams, ka nākamreiz uzrakstīšu par kādu traku nedēļu un vizualizāciju, kā zaglis melnā sejas maskā stiepj prom ledusskapi ar visvērtīgāko - vistu sirdīm.

Šī emuāra populārākās ziņas

Divas dienas Igaunijā. Ko redzēt Tallinā un tās apkārtnē?

Priecīgi par pirmajā dienā piedzīvoto, paēduši bagātīgās brokastis, pačammājušies ap šo un to, visbeidzot piektdienas rītā pēc desmitiem rītā esam gatavi tuntuļoties prom no viesnīcas, lai vēl paspētu baudīt Tallinā un tās apkārtnē iecerētās vietas. Solītās siltās un saulainās dienas vietā joprojām veramies pelēkās debesīs, tomēr priecājamies, ka lietus nelīst. Plānots apskatīt Vectallinu, Kadriorgas apkārtni, kā arī Jegalas ūdenskritumu, kas ir lielākais Igaunijā. Iepriekšējā vakarā esam nolēmuši, ka atpakaļ uz Latviju dosimies ar nelielu līkumu, lai redzētu Paidi. Ar šādu plānu metamies jaunās dienas piedzīvojumos.

Starp trīs identitātēm un vienu ex-identitāti

Nekad neesmu slēpusi, ka mana ikdiena aizrit starp vairākām identitātēm. Šis ieraksts ir trīs "es" un viena "ex-es" - mammas, autores, interaktīvu mācību materiālu veidotājas un ex-skolotājas - pārdomas par pēdējo dienu "karsto kartupeli", proti, vēstures skolotājs Pāvels Jurs savā mājaslapā bija ievietojis vēstures skolotāja un mācību grāmatu autora Valda Klišāna sarakstītās vidusskolas mācību grāmas. Par to rakstīts daudzviet, tastarp arī  šeit . Es nevēlos attaisnot un sodīt, bet rakstīt no iepriekš minēto "es" pozīcijām. Un šis ir tikai un vienīgi mans viedoklis, kas saskaņots ar manu pārliecību un sirdsapziņu.

Brīvdienas Parīzē I: iemīlēšanās un divi (negaidīti) atklājumi

Kad Latviju pārņēmis pirmais sniega trakums, tad nepielūdzami saproti, ka nu gan ir dedlains , lai tiem draugiem, kas klātienē nav dzirdējuši Parīzes stāstus, tos beidzot piegādātu virtuāli. Tātad stāsts ir par Parīzi rudens brīvlaikā, kad Rīgā jau āvām rudens zābakus un tuntuļojāmies mēteļos, bet Parīzē par spīti lietum un stipram vējam vēl izdevās noķert arī +20 grādus un laisku sauļošanos Tilerī dārzos. Lūgtum, gremdējamies atmiņās par pirmo dienu Parīzē, kas nāca arī ar diviem gana negaidītiem atklājumiem.