Pāriet uz galveno saturu

Istaba, pilna vardarbības un mīlestības


Mani ir ļoti grūti "uzāķēt" uz kāda romāna tā, lai es tajā "iegrimtu un pazustu". Vēl grūtāk no manis ir izvilināt vārdus: "šī ir starp manām mīļākajām grāmatām". "Labi", "interesanti", "patika", "iesaku" - jā, to es saku, bet tas arī viss. Literārus darbus lasot pa visām porām ārā spiežas mana filologa daba tekstu uztvert kā analīzes materiālu, nevis vienkārši tekstu. Tāpēc, ja es saku "šī ir starp manām mīļākajām grāmatām", tad tiešām tajā ir kaut kas īpašs. Šos vārdus tagad varu veltīt Emmas Donohjū romānam "Istaba" - grāmatai par vardarbību un mīlestību, kas dod spēku izdzīvot.


Par Emmas Donohjū romānu Istaba biju dzirdējusi lieliskas atsauksmes no angļu valodā lasošajiem, tāpēc jo īpaši vēlējos to izlasīt latviski. Gribu uzslavēt tulkotājas Zanes Rozenbergas paveikto, jo romāns uz priekšu ripo kā no čaklas adītājas izmucis dzijas kamols.

Emmas Donohjū romānu "Istaba" nav iespējams aprakstīt, jo valodā gluži vienkārši nav tādu vārdu, lai to izdarītu. Emocionāls, aizraujošs, pārsteidzošs, neparasts, atklājošs, biedējošs, noslēpumains, neizdibināms, šausminošs utt.utjpr.? Jā, tāds tas ir. Taču ar šiem vārdiem ir par maz. "Istaba"  ir romāns, kas ir jāizdzīvo lasīšanas brīdī un vēl dienas pēc izlasīšanas. Tas ir sajūtu romāns, kas pārņems ikviena lasītāja katru šūnu līdz ar romāna pirmajiem teikumiem un turēs savā varā vēl ilgi, ilgi, ilgi...

Uzrakstīju vārdus "savā varā" un sapratu, ka vārds "vardarbība" sastāv no "vara"+"darbība", tātad romāns "Istaba" ir gluži kā Vecais Niks, kurš septiņus garus gadus savā vardarbības varā ir turējis Džeka Mammu un arīdzen vardarbības rezultātā dzimušo Džeku. Viņa piektā dzimšanas diena ir tas notikums, kas iesāk romānu un ieved lasītāju vienpadsmit reiz vienpadsmit pēdu lielajā (mazajā?) istabā ar mazmazītiņo lodziņu augstu jo augstu.

Es negrasos tālāk stāstīt grāmatas sižetu, jo tā būtu mana "vardarbība" pret tevi, lasītāj! Es gribu dalīties savās sajūtās, kas nerimstas nu jau nedēļu pēc grāmatas izlasīšanas. Es apbrīnoju Donohjū spēju radīt tik izcilus Mammas un Džeka tēlus, un man ir neiespējami pateikt, kuram no viņiem vairāk jutu līdzi. Es domāju par Mammu un mēģinu saprast, cik ļoti daudz spēka - garīgā un fiziskā - ir bijis nepieciešams teju tīņa gadus pārsniegušajai jaunietei, lai radītu savam mazulim drošu un pilnvērtīgu - cik nu tas iespējams nebrīves apstākļos! - pasauli. Mani nebeidz nodarbināt jautājums, vai Mamma apzināti ir gaidījusi Džeka piekto dzimšanas dienu kā laiku, kad mazais būs jau tik liels un saprātīgs, lai palīdzētu īstenot bēgšanas plānu, un vai šis plāns ir bijis gadiem rūpīgi plānots vai pēkšņs. Es apbrīnoju prātvēderu Džeku - tik trauslu, ievainojamu, dzīvesgudru un bērnišķīgu vienlaikus. Es ar lielu cieņu apbrīnoju Emmas Donohjū spēju pamanīt Mammas vājuma brīžus un sadzirdēt Džeka domas un radīt tik smalki trauslu pasauli, kurā beznosacījumu mīlestība spēj stāties pretī vardarbībai.

Grāmatas "Istaba" autore Emma Donohjū nenorāda, vai un cik daudz vēstījumā ir ievīti pēdējās desmitgades šausminošākie stāsti: Natašas Kampušas dzīvesstāsts vai Elizabetes Friclas pārdzīvotais. "Istaba" ir literārs darbs, kas liek daudz jo daudz domāt, taču vienlaikus tas ir kā himna Mammas Mīlestībai. Romānu "Istaba" uzskatu par 2012. gada pirmās puses vislabāko darbu, kas vienaldzīgu nespēs atstāt nevienu. Lasot gan vēlams blakus turēt kabatslakatiņu.

Vairāk par Džeka pasauli un romāna tapšanu var uzzināt arī interaktīvajā Istabā

Komentāri

  1. Es šo romānu lasīju un biju beigta. Un nevarēju saprast, vai tas tāpēc, ka man pašai mazs puisēns, vai tāpēc, ka tik kolosāli attēlota mātes un dēla pasaule tik traģiskā vidē. Biju komā vairākas dienas. Tiešām ārprātīgi kolosāli iespaidīga grāmata.

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Divas dienas Igaunijā. Ko redzēt Tallinā un tās apkārtnē?

Priecīgi par pirmajā dienā piedzīvoto, paēduši bagātīgās brokastis, pačammājušies ap šo un to, visbeidzot piektdienas rītā pēc desmitiem rītā esam gatavi tuntuļoties prom no viesnīcas, lai vēl paspētu baudīt Tallinā un tās apkārtnē iecerētās vietas. Solītās siltās un saulainās dienas vietā joprojām veramies pelēkās debesīs, tomēr priecājamies, ka lietus nelīst. Plānots apskatīt Vectallinu, Kadriorgas apkārtni, kā arī Jegalas ūdenskritumu, kas ir lielākais Igaunijā. Iepriekšējā vakarā esam nolēmuši, ka atpakaļ uz Latviju dosimies ar nelielu līkumu, lai redzētu Paidi. Ar šādu plānu metamies jaunās dienas piedzīvojumos.

Starp trīs identitātēm un vienu ex-identitāti

Nekad neesmu slēpusi, ka mana ikdiena aizrit starp vairākām identitātēm. Šis ieraksts ir trīs "es" un viena "ex-es" - mammas, autores, interaktīvu mācību materiālu veidotājas un ex-skolotājas - pārdomas par pēdējo dienu "karsto kartupeli", proti, vēstures skolotājs Pāvels Jurs savā mājaslapā bija ievietojis vēstures skolotāja un mācību grāmatu autora Valda Klišāna sarakstītās vidusskolas mācību grāmas. Par to rakstīts daudzviet, tastarp arī  šeit . Es nevēlos attaisnot un sodīt, bet rakstīt no iepriekš minēto "es" pozīcijām. Un šis ir tikai un vienīgi mans viedoklis, kas saskaņots ar manu pārliecību un sirdsapziņu.

Braucam uz Tatriem? Jā! jeb gatavošanās ceļojumam un pirmā diena

Skats Augstajos Tatros Vai tev kādreiz ir bijušas nepārvaramas ilgas? Ilgas pēc smaržīgas kafijas, ilgas pēc siltas gultas, ilgas pēc aizraujošas grāmatas, ilgas pēc klusuma? Manas ilgas ir kalni. Nezinu, vai kalnu ilgas var iedzimt vai tās rodas dzīves laikā; nezinu, vai ar "kalnu slimību" saslimu 5. klasē, aizvesta uz Krimu, 12. klasē ieraugot Anglijas Lake District daili, bet es skaidri zinu, ka jau "bērna gados" manī mājoja ilgas pēc kalniem. Tāpēc man bija liels prieks, kad 2014. gadā nolēmām doties 2-nedēļu braucienā ar auto uz Tatriem, jo šis ceļojums nozīmēja ne tikai pilnīgu atslēgšanos no darbiem, ne tikai jaunu vietu iepazīšanu, bet arī maršruta kārtīgu izplānošanu. Zinot, ka ne viens vien vasarā domā doties Tatru virzienā, turpmākajos ierakstos sekos diezgan detalizēts apraksts par mūsu ceļojumu, un es jo īpaši ceru, ka apraksti noderēs ģimenēm, kas pirmo reizi dodas ar auto garākā pārbraucienā vai pirmo reizi uz kalniem. Pirmais ieraksts par gatav