Pāriet uz galveno saturu

Vieta, kur "norīt" mēli

Esmu gardēde. Jā, es varu apēst iepakoto tunčmaizi vai lielveikala pesto salātus, ja pati neesmu sagatavojusi pusdienas, bet tie ir tik reti izņēmuma gadījumi, kurus nav vērts pat pieminēt. Manām garšas kārpiņām vajag ēdienu, kas gatavots pēc manas saprašanas - gandrīz bez sāls, mērcēm un taukvielām, bet bagātīgu garšas buķeti. Tieši tāpēc esmu tik izvēlīga, ja jāēd ārpus mājas.
Taču ir dažas vietas, kur dodos ar prieku, un viena no tām ir restorāns Kitchen.

Mana pirmā pieredze ar šo restorānu bija 2011. gada decembrī, kad tur vedu semināra dalībniekus - svešvalodu mācību grāmatu projektu vadītājus no vairākām Eiropas izdevniecībām. Bija auksta un vējaina ceturtdienas pievakare, kad, izstaigājuši Vecrīgu gides pavadībā, mēģinājām raitā solī atrast "Kitchen" Centrāltirgus/Spīķeru rajonā. Hmmm, tas izrādījās diezgan pagrūti, jo restorāns atrodas iekšpagalmā (no maldīšanās un nosalšanas mūs izglāba telefona zvans un viesmīļa panākšana pretī mūsu bariņam - tas arī kaut ko tomēr liecina par restorāna attieksmi pret klientiem, vai ne?). Toreiz mūs - latviešu, angļu, krievu, vācu mēlēs runājošos - apkalpoja Mr. Jautrais, kura degsmi iesaku izbaudīt ikvienam. Par katru ēdienu mums tika izstāstīts stāsts, ieteikts šis un vēl tas, vārdsakot, bijām ne tikai gardi paēduši, bet arī izsmējušies. Lūdzām sagatavot balzamu ar karsto upeņu sulu. Mr. Jautrais teica, ka to gatavošot pirmo reizi, jo tas īsti neesot viņu kokteiļu recepšu krājumos. Kad saņēmām dzērienus, kas izrādījās burvīgi un garšīgāki nekā iepriekšējā vakarā citā restorānā baudītie, viesmīlis Mr. Jautrais teica, ka šiem kokteiļiem klāt esot pielikta arī mīlestība. Mīļi jociņi:))

Pagājušajā nedēļā pirms koncerta Spīķeros tur devāmies kopā ar Andri, jo vēlējos dalīties savā sajūsmā par šo jaunatklāto garšas kārpiņas kutinošo iestādījumu. Šoreiz mūs apkalpoja Mr. Nopietnais, kas, šķiet, teju no lūpām mācēja nolasīt visas mūsu vēlmes. Jā, kad jautāju, ka vēlos kādu bezalkoholisku kokteili, man tika sagatavots arī tāds. Mans ieteikums - ja ko vēlies, bet neatrodi ēdienkartē vai dzērienkartē, tad droši jautā, jo, visticamākais, ka saņemsi tieši to, ko būsi visvairāk kārojis. Šie puiši ir īsteni sava aroda fani, jo gards, bez mākslīgām piedevām pagatavots ēdiens un tā izsmalcināta baudīšana šeit ir dzīves filozofijas pamats.

Restorāna ēdienkarte kādam var neko arī neizteikt vai pat likt saraukt degunu, sak', te jau nekā ēdama nav (un vēl tas mulsinošais ieraksts, ka deserti ir atkarīgi no šefpavāra iedvesmas!). Tas ir maldu malds, kas atklājas, ja šeit esi kaut reizi bijis un nobaudījis piedāvājumu. Es nespēju aprakstīt savu sajūsmu, kad šoreiz ķēros klāt pērļu vistas krūtiņai ar brūno rīsu kaltētu augļu pilaf un granātābolu demi glace. OMG - tas ir ēdiens, ko vēlos atkārtot arī savā virtuvē savai ģimenei! Rīsi bija bezgala aromātiski un garšvielu piesātināti, ar dzērvenēm, riekstiem un granātābolu sēkliņu izsmalcināto garšu. Mmmmm, es vēl tagad labsajūtā murrāju, domājot par šo kombināciju. Tikpat debešķīga bija Andra pasūtītā varavīksnes forele. Deserti tiešām nav iekļauti ēdienkartē. Šoreiz šefpavāram bija iedvesma gatavot kūciņas, un es baudīju aveņu kārumkūciņu:)

Ja vien restorāns "Kitchen" būtu tuvāk "manam" pilsētas centram, tad es būtu gana biežs tā apmeklētājs. Ēdienu garša ir vienkārši neaprakstāma, aromātiska, dažādu garšvielu pārbagāta. Te ir īstā vieta, kur "norīt" mēli. Šis ir mans Nr. 1 restorāns Rīgā. Iesaku divvientulībai, draugu kompānijām un sadarbības partneriem kā šiku ēšanas piedzīvojumu - ceļojumu gardēžu pasaulē!
P.S. Visticamākais, ka te pat skābēti kāposti un cūkas ribiņas nav tas, ko tu saproti ar vārdiem "skābēti kāposti un cūkas ribiņas" un vari baudīt citās ēstuvēs:)

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Ko redzēt Stokholmā sešās stundās?

Ja dodies uz Stokholmu kruīza braucienā ar kādu no Tallink prāmjiem, tad zini, ka pilsētas apskatei, izklaidei, veikaliem un citām iecerēm paliek vien sešas stundas laika. Šis ir stāsts par to, ko šajā laikā paspējām apskatīt mēs - ģimene, kuru neinteresē šopings.

Kā izaicināt pašam sevi lasīšanā?

Kad 2016. gada izskaņā nolēmu reģistrēties Goodreads, lai kaut kā censtos sistematizēt un apkopot visus lasītos darbus (jo ne vienmēr ir laiks, vēlēšanās un iedvesma par katru izlasīto grāmatu veidot aprakstu blogā), iekritu azartā ar "reading challenge". Nespēju atcerēties pilnīgi visus 2016. gadā izlasītos darbus, taču tie 34, kurus atzīmēju, noteikti ir tie, kas kaut kādā veidā ir palikuši atmiņā visspilgtāk. Vidēji esmu rēķinājusi, ka gadā sanāk izlasīt vismaz 50 grāmatas latviešu un angļu valodās, un pārsvarā visi ir tādi darbi, kuri mani ir uzrunājuši sižetiski vai autora slavas dēļ. Taču 2017. gads darbu izvēles tradīcijā taisās ieviest kaut nelielas, tomēr pārmaiņas. Kādā veidā?

Divas dienas Igaunijā. Ko redzēt Tallinā un tās apkārtnē?

Priecīgi par pirmajā dienā piedzīvoto, paēduši bagātīgās brokastis, pačammājušies ap šo un to, visbeidzot piektdienas rītā pēc desmitiem rītā esam gatavi tuntuļoties prom no viesnīcas, lai vēl paspētu baudīt Tallinā un tās apkārtnē iecerētās vietas. Solītās siltās un saulainās dienas vietā joprojām veramies pelēkās debesīs, tomēr priecājamies, ka lietus nelīst. Plānots apskatīt Vectallinu, Kadriorgas apkārtni, kā arī Jegalas ūdenskritumu, kas ir lielākais Igaunijā. Iepriekšējā vakarā esam nolēmuši, ka atpakaļ uz Latviju dosimies ar nelielu līkumu, lai redzētu Paidi. Ar šādu plānu metamies jaunās dienas piedzīvojumos.