Pāriet uz galveno saturu

Jūsu vistai uz kājām ir rupjš zvīņojums? Tā ir veca!

Šis svētdienas rīts mūs ģimenē bija gluži parasts svētdienas rīts. Es, protams, gribēju uzcept kaut ko gardu, ar ko pamieloties pēcpusdienā. Lai nebūtu kārtējais supergardais mafins, paņēmu pagājušā gadsimta (nepārlasījies - tiešām pagājušā gadsimta nevis aizpagājušā!) 70./80. gadu mijā izdotās pavārgrāmatas, kurās cerēju atrast kādu interesantu recepti. Tālākais jau izvērtās par svētdienas rīta smieklu lēkmi, kas beidzās ar Andra ierosinājumu uzrakstīt traktātu par to, kas jāņem līdzi, ejot iepirkties.
Būtībā nav svarīgs ne pavārgrāmatas autors, ne nosaukums, izdevējs un gads, jo 1970. gadu beigās visas pavārgrāmatas "jaunajām un ne tik jaunajām namamātēm", kas gatavo "svētku un ikdienas galdu" ar "sieriem un to ēdieniem" vai ko citu atšķiras tikai ar fotogrāfijām. Mani ieinteresēja nodaļa "Iepirkšanās tirgū un veikalā", kurā detalizēti soli pa solim aprakstīts, kādus produktus var glabāt mēnešiem ilgi, bet kādus vēlams izlietot uzreiz. Lūk, atklājums, ka "zivis var sabojāties un kļūt nelietojamas vasarā pat dažu stundu laikā", "vārīta desa bojāsies ātrāk nekā žāvēta", "subprotukti nav svaigi, ja to virsma ir lipīga, dažkārt pat ar pelējuma pazīmēm, ar nepatīkamu smaku" un  salātos "savītušas lapas ir mazvērtīgas". Vai tiešām mūsu māmiķīši bija tik nezinoši, ka to vajadzēja rakstīt melns uz balta (nu jau iedzeltena)?
Taču tagad es zinu, kas man ir vajadzīgs rītdienai, kad būs manas ģimenes iknedēļas pirmdienas/ceturtdienas iepirkšanās diena! Ja vēlos nopirkt konservētus zaļos zirnīšus (tas ir visai ticams), līdzi būs jāņem kāds paliels trauks un karsts ūdens (bet ne vārošs!), kurā ievietosim konservus, "lai pārbaudītu kārbu, vai tā ir hermētiski noslēgta". Šorīt brokastīs ēdām vārītas olas, arī tās rīt vajadzētu nopirkt, taču tagad zinu, ka vispirms man ir jāiegādājas tāda uzparikte, ko sauc par ovoskopu. Mīļo pasaulīt, zināju, ka ir mikroskopi, teleskopi, stafilokoki un daudz kas cits, bet ovoskopa esamību atklāju šorīt! Kā es varēju nodzīvot 34 gadus, par to pat nenojaušot??? Kā gan līdz šim varēju nopirkt olas, to svaigumu iepriekš nenosakot ar ovoskopa palīdzību? Tad nu šopēcpusdien meklēšu i-netā, vai kāds nepiedāvā mazlietotu ovoskopu vai vismaz nezina, kad un kurā saimniecības preču veikalā šādu aparātu varētu piegādāt! Ja līdz pirmdienas pēcpusdienai ovoskopu neatradīšu, būs vien olu svaigums jāpārbauda ar otru metodi, proti, ņemšu līdzi 10 % sālsūdeni un gremdēšu tajā olas (pa vienai, protams). Grāmatā teikts, ka "4-7 dienas veca ola peld šajā šķīdumā pa vidu". Arī zivju svaigums jāpārbauda, iegremdējot aukstā ūdenī.
Bet ar zivīm patiesībā ir vēl trakāk, jo labi zinām, ka augstvērtīgākas ir svaigas zivis, taču "nopirktās dzīvās zivis tūlīt pat jānogalina" (vai tiešām uzreiz veikalā?). Tālāk gan seko piezīme, ka "grūtāk ir ar zušiem, jo tiem ir ļoti sīksta dzīvība", tāpēc tiek dots padoms to darīt ar 200 g sāls un 1 litra etiķa palīdzību (sorry, neieslīgšu detaļās).
Tad nu, mīlīši, ja kādā pēcpusdienā redzat šķietami vājprātīgu būtni, kas pie pārtikas produktu plauktiem krāmējas ar karstiem un aukstiem ūdeņiem un dažādām kolbām, bet pie zivīm stāv ar dvielī ietītu zivi un āmuru rokā, ziniet, ka arī jums vajadzētu būt līdzi dažādiem "ieročiem", dodoties iepirkties.
Tad nu šopēcpusdien kūku vietā Andris ceps lielās plānās pankūkas, jo es meklēšu ovoskopu nākamnedēļas izpriecām. Labu apetīti!

Komentāri

  1. Tikko atradu kāds tas ovoskops izskatās un maksā 18.50. Pasteidzies, kamēr vēl ir pieejams :)

    http://www.ss.lv/msg/lv/agriculture/aviculture/equipment-for-poultry-farms/ldiic.html

    AtbildētDzēst
  2. Galvenais iegādāties ērtus katlus - lai mašīnā neizlīst ūdens un līdz veikalam nezūd pareizā temperatūra... :)

    AtbildētDzēst

Ierakstīt komentāru

Šī emuāra populārākās ziņas

Divas dienas Igaunijā. Ko redzēt Tallinā un tās apkārtnē?

Priecīgi par pirmajā dienā piedzīvoto, paēduši bagātīgās brokastis, pačammājušies ap šo un to, visbeidzot piektdienas rītā pēc desmitiem rītā esam gatavi tuntuļoties prom no viesnīcas, lai vēl paspētu baudīt Tallinā un tās apkārtnē iecerētās vietas. Solītās siltās un saulainās dienas vietā joprojām veramies pelēkās debesīs, tomēr priecājamies, ka lietus nelīst. Plānots apskatīt Vectallinu, Kadriorgas apkārtni, kā arī Jegalas ūdenskritumu, kas ir lielākais Igaunijā. Iepriekšējā vakarā esam nolēmuši, ka atpakaļ uz Latviju dosimies ar nelielu līkumu, lai redzētu Paidi. Ar šādu plānu metamies jaunās dienas piedzīvojumos.

Starp trīs identitātēm un vienu ex-identitāti

Nekad neesmu slēpusi, ka mana ikdiena aizrit starp vairākām identitātēm. Šis ieraksts ir trīs "es" un viena "ex-es" - mammas, autores, interaktīvu mācību materiālu veidotājas un ex-skolotājas - pārdomas par pēdējo dienu "karsto kartupeli", proti, vēstures skolotājs Pāvels Jurs savā mājaslapā bija ievietojis vēstures skolotāja un mācību grāmatu autora Valda Klišāna sarakstītās vidusskolas mācību grāmas. Par to rakstīts daudzviet, tastarp arī  šeit . Es nevēlos attaisnot un sodīt, bet rakstīt no iepriekš minēto "es" pozīcijām. Un šis ir tikai un vienīgi mans viedoklis, kas saskaņots ar manu pārliecību un sirdsapziņu.

Braucam uz Tatriem? Jā! jeb gatavošanās ceļojumam un pirmā diena

Skats Augstajos Tatros Vai tev kādreiz ir bijušas nepārvaramas ilgas? Ilgas pēc smaržīgas kafijas, ilgas pēc siltas gultas, ilgas pēc aizraujošas grāmatas, ilgas pēc klusuma? Manas ilgas ir kalni. Nezinu, vai kalnu ilgas var iedzimt vai tās rodas dzīves laikā; nezinu, vai ar "kalnu slimību" saslimu 5. klasē, aizvesta uz Krimu, 12. klasē ieraugot Anglijas Lake District daili, bet es skaidri zinu, ka jau "bērna gados" manī mājoja ilgas pēc kalniem. Tāpēc man bija liels prieks, kad 2014. gadā nolēmām doties 2-nedēļu braucienā ar auto uz Tatriem, jo šis ceļojums nozīmēja ne tikai pilnīgu atslēgšanos no darbiem, ne tikai jaunu vietu iepazīšanu, bet arī maršruta kārtīgu izplānošanu. Zinot, ka ne viens vien vasarā domā doties Tatru virzienā, turpmākajos ierakstos sekos diezgan detalizēts apraksts par mūsu ceļojumu, un es jo īpaši ceru, ka apraksti noderēs ģimenēm, kas pirmo reizi dodas ar auto garākā pārbraucienā vai pirmo reizi uz kalniem. Pirmais ieraksts par gatav